17 567 mebli od 72 producentów
22 000 opinii klientów
Internetowy Salon. Internetowe Ceny.

Jak usunąć kamień z czajnika?

Problem z zakamienionym czajnikiem? To oznaka twardej wody lub skutek dłuższego braku odpowiedniego czyszczenia tego naczynia. Kamień osadza się na dnie i ściankach naczynia, co może powodować pogorszenie jego działania, jak również nie pozostaje obojętne dla smaku przyrządzanych napojów. Na szczęście jest kilka sprawdzonych sposobów na to, by pozbyć się nawet grubej warstwy kamienia z czajnika. 

Udostępnij:
Jak usunąć kamień z czajnika?

Kamień w czajniku – skąd się bierze i dlaczego się gromadzi?

Elegancki czajnik w nowej kuchni już po kilku tygodniach użytkowania wygląda nieciekawie? W przyrządzanej w domu kawie lub herbacie widać białe drobinki? To jednoznaczne sygnały, że naczynie jest mocno zakamienione. Zanim zabierzemy się za jego oczyszczenie, warto zastanowić się nad przyczyną takiego stanu rzeczy.

Kamień w czajniku osadza się powoli na jego dnie, a później także na ściankach – mniej więcej do poziomu linii wody, która zazwyczaj znajduje się w naczyniu. Kamień znajduje się także w wodzie, którą gotujemy w takim naczyniu, a jego drobinki mogą przedostawać się do przyrządzanych napojów, co psuje ich smak. Obecność kamienia w czajniku to efekt tak zwanej twardej wody, czyli wody o wysokiej zawartości wapnia. Twarda woda występuje w wielu domach, a stopień zawartości wapnia w wodzie zależy od konkretnego ujęcia – informację o stopniu twardości wody można uzyskać u jej dostawcy. 

Pozostawiając wodę w czajniku na dłuższy czas, trzeba liczyć się z tym, że drobinki kamienia, jakie się w niej znajdują będą opadać na dno naczynia i przyczepiać się do niego, jak również do jego ścianek. Na szczęście nawet posiadacze bardzo twardej wody mogą przeciwdziałać gromadzeniu się kamienia w czajniku, a jeśli nawet do tego dojdzie, to z łatwością go usuną przy pomocy sprawdzonych metod.

Jak ograniczyć osadzanie się kamienia w czajniku?

Najlepszym sposobem na to, by czajnik pozostawał wolny od kamienia przez jak najdłuższy czas, jest stosowanie w nim wody przefiltrowanej. Niektórzy decydują się na stosowanie w kuchni wyłącznie wody butelkowanej, ale to drogie rozwiązanie, które w dodatku przyczynia się do powstawania ogromnej ilości plastikowych odpadów. O wiele rozsądniejszą opcją wydaje się stosowanie filtrów do wody, które redukują zawartość kamienia.

Najczęściej stosowane i niedrogie w zakupie są filtry dzbankowe. Elegancki dzbanek z filtrem pozwoli oczyścić wodę z osadu i kamienia. Jest to rozwiązanie punktowe, które świetnie sprawdza się w kuchni. Dzbanki są wyposażone w wymienne filtry, które trzeba zmieniać raz na kilka tygodni. Inną opcją jest stosowanie filtrów na instalacji, jak również założenie domowej stacji uzdatniania wody – to ostatnie rozwiązanie popularne jest przede wszystkim w domach, gdyż wymaga nieco więcej miejsca. Stacja tego typu uzdatnia wodę, która trafia do instalacji, dzięki czemu nie tylko woda do gotowania w czajniku będzie mniej zakamieniona, ale też woda, która trafia pod prysznic lub do pralki. Montaż stacji uzdatniania wody jest jednak kosztowny, a w małych mieszkaniach może być trudno o odpowiednie miejsce na taką instalację.

Ograniczenie ilości kamienia w wodzie spowoduje, że w czajniku osad kamienny będzie się pojawiał zdecydowanie rzadziej. Jeszcze jednym sposobem na jego zminimalizowanie jest gotowanie takiej ilości wody, jaką się wykorzysta, a następnie opróżnianie naczynia – do odkładania kamienia przyczynia się bowiem głównie woda, która stoi w naczyniu przed dłuższy czas. Gdy będzie ono regularnie opróżniane i myte, problem również zostanie zminimalizowany.

Jak pozbyć się kamienia z czajnika domowymi sposobami?

Jeśli pomimo starań w czajniku pojawił się kamienny osad, warto usunąć go od razu, gdy tylko go zauważono. Pozostawienie go na dłuższy czas przyczyni się bowiem do dalszego gromadzenia się kamienia, a im grubsza warstwa, tym trudniej będzie się go pozbyć. 

Domowe sposoby na kamień w czajniku:

  • Zagotowanie w nim wody z octem – to sprawdzony i niedrogi sposób na usuwanie osadu z kamienia z czajnika. Wiąże się on jednak z nieprzyjemną wonią, dlatego też nie warto stosować go tuż przed przyjściem gości. By pozbyć się kamienia z czajnika przy pomocy octu, należy rozcieńczyć go z wodą w proporcji 1:1 i zagotować. Jeśli czajnik jest bardzo mocno zakamieniony, miksturę należy pozostawić w nim na pół godziny, ponownie zagotować, a następnie wylać i kilkakrotnie przepłukać naczynie wodą. Najlepiej użyć octu spirytusowego, który jest również najtańszy.

  • Zastosowanie soku z cytryny lub kwasku cytrynowego z wodą – czajnik można oczyścić z kamienia także przy pomocy kwasku cytrynowego z wodą lub soku z cytryny. Sok z cytryny wystarczy pozostawić w naczyniu na pół godziny, by usunąć kamień. Kwasek z wodą (5 łyżeczek na pełną pojemność czajnika) należy zagotować, a następnie kilkakrotnie przepłukać naczynie.

  • Zagotowanie w czajniku wody z wygazowaną colą – napoje typu cola doskonale sprawdzają się nie tylko w menu, ale też w domowych porządkach. Świetnie radzą sobie z różnego rodzaju zabrudzeniami, a także z kamieniem. Zamiast wylewać resztki wygazowanej coli, zachowaj je i użyj w czajniku. Do coli dolej wody i zagotuj miksturę, a dla lepszego efektu możesz dodać też odrobinę sody oczyszczonej. 

  • Zagotowanie wody z obierkami z ziemniaków – to sposób znany już od pokoleń i wykorzystywany nie tylko do odkamieniania współczesnych naczyń, ale też dawnych czajników używanych na kuchniach opalanych drewnem lub węglem. Do czajnika należy wrzucić kilka obierek z ziemniaków i dolać wody, a następnie zagotować całość. Jeśli warstwa kamienia jest gruba, proces należy powtórzyć, ale przy użyciu nowych obierek za każdym razem.

  • Zastosowanie sody oczyszczonej – by usunąć kamień z czajnika, wystarczy wsypać 2 łyżki sody oczyszczonej do naczynia, dodać wody, pozostawić na kilkanaście minut. Po tym czasie należy kilkakrotnie przepłukać naczynie wodą. 

Jak widać, nie brakuje sprawdzonych i bardzo prostych sposobów na oczyszczenie czajnika z kamienia. Większość z nich nie wymaga kupowania specjalnych środków i akcesoriów – wystarczy sięgnąć po produkty, które i tak zwykło się stosować w kuchni. Jeśli jednak naczynie jest bardzo mocno zakamienione zarówno na dnie, jak i w pozostałych częściach, a nawet na wierzchu, być może trzeba będzie sięgnąć po mocniejsze specyfiki.

Mocniejsze środki na kamień w czajniku

Jeśli domowe sposoby okazały się zbyt słabe, a czajnik wciąż wymaga doczyszczenia z resztek kamienia, warto zdecydować się na nieco mocniejsze specyfiki, które można kupić w sklepie. Środki do odkamieniania czajników i innych urządzeń kuchennych bywają sprzedawane w opakowaniach jednorazowych, a także w większych pojemnikach, z których należy odmierzać konkretną dawkę. W sprzedaży można znaleźć:

  • Saszetki do odkamieniania czajnika – zazwyczaj zawierają jednorazową dawkę sproszkowanego specyfiku. Produkt należy dodać do wskazanej ilości wody i zagotować w naczyniu. Później należy dokładnie przepłukać czajnik. Jednorazowe saszetki ze środkami do odkamieniania czajnika są wygodne w użytkowaniu i łatwo się je przechowuje – zajmują niewiele miejsca, są szczelnie zapakowane i wygodne w dozowaniu. 

  • Płyn do odkamieniania czajników i ekspresów – specyfik tego rodzaju może być oferowany w butelkach o różnorodnej pojemności. Płyn do odkamieniania czajnika dolewa się do wody w naczyniu i zagotowuje. Po zakończeniu odkamieniania, czajnik należy bardzo dokładnie przemyć i wypłukać z resztek specyfiku. 

  • Krążki zapobiegające gromadzeniu się kamienia – w sklepach można znaleźć również specjalne krążki, które mają za zadanie zapobiegać odkładaniu się kamienia w naczyniu. Wkład tego rodzaju umieszcza się w czajniku i pozostawia go na miejscu tak długo, jak długo zachowa swą skuteczność. Krążek zapobiega osadzaniu się kamienia w naczyniu, dlatego warto zastosować go w czajniku, z którego usunięto uprzednio kamień. 

Decydując się na zakup jakiegokolwiek środka do odkamieniania czajnika, należy upewnić się, że może on być stosowany w posiadanym i używanym rodzaju czajnika. Może się zdarzyć, że płyny dedykowane do ekspresów ciśnieniowych lub przelewowych nie będą zalecane do użycia w czajniku stalowym lub ceramicznym i na odwrót. Niektóre środki, jeśli zostaną źle dobrane, mogą spowodować uszkodzenia urządzenia, dlatego ważne jest, by zapoznać się z zaleceniami producenta zarówno w zakresie doboru specyfiku, jak i sposobu jego użycia – bardzo ważne jest, by dokładnie oczyścić naczynie z resztek środków do odkamieniania, które mogą być szkodliwe dla zdrowia, jeśli zostaną spożyte. Wielu producentów zaleca kilkukrotne przepłukanie naczynia po odkamienianiu, a nawet zagotowanie w nim wody i jej wylanie zanim ugotuje się porcję wody do spożycia. 

Kupując elegancki czajnik do kuchni, który będzie jej prawdziwą ozdobą lub użytkując egzemplarz kupiony już jakiś czas temu, warto pamiętać o tym, że odpowiednia troska o to naczynie przedłuży jego żywotność oraz sprawi, że czajnik będzie faktycznie dekoracyjnym akcentem w modnej aranżacji kuchennej. Regularne odkamienianie czajnika warto połączyć z jego czyszczeniem z zewnątrz, by naczynie zachowało swój nienaganny wygląd jak najdłużej.

Zobacz meble do kuchni >