Internetowy sklep meblowy Twojemeble.pl

Porady

Jak urządzić kuchnię? Część 3


 
 
Przyjazne i funkcjonalne wnętrze kuchni w dużej mierze zależy od odpowiedniego rozplanowania elementów wyposażenia i sprzętu AGD oraz ich właściwy dobór. Wykorzystanie urządzeń nierozerwalnie łączy się z czynnościami wykonywanymi codziennie w kuchni.
Przy zagospodarowaniu przestrzeni kuchennej i rozmieszczaniu jej elementów możemy wyodrębnić strefy przygotowania, przechowywania, mycia i gotowania.
 
 
  
 7. Wydzielenie stref w kuchni.
 
Przy zagospodarowaniu przestrzeni kuchennej i rozmieszczaniu jej elementów możemy wyodrębnić strefy o następującym przeznaczeniu:
  
a) Przechowywanie
 
 
Konieczność przechowywania produktów w obniżonej temperaturze powoduje, że lodówka określana również jako chłodziarka, znajduje swoje tradycyjne miejsce w każdej kuchni. W trosce o oszczędność energii elektrycznej i sprawne działanie urządzenia należy przewidzieć dla niej miejsce z daleka od źródeł ciepła, np. kuchenki, grzejnika, czy miejsc szczególnie nasłonecznionych. Ważne jest zapewnienie dobrej wentylacji skraplacza znajdującego się w tylnej ścianie lodówki, należy przewidzieć niewielki dystans od ściany i nie zasłaniać charakterystycznej kratki wentylacyjnej.
Jednym z istotnych elementów wpływających na ocenę funkcjonalności lodówki, niezależnie od tego, czy stanowi ona sprzęt wolnostojący, czy przeznaczony do zabudowy, jest możliwość prawo- lub lewostronnego montażu drzwi. Swoboda taka pozwala dostosować otwieranie do konkretnego układu kuchni w trosce o wygodę podczas prac związanych z przygotowaniem posiłków.
Przy rozwiązaniu kuchni ze sprzętem do zabudowy, lodówkę warto umiejscowić obok szafki tej samej wysokości. W szafce tej można zamontować specjalny system koszy, wysuwany wraz z frontem drzwiowym, popularnie określany jako cargo. Łatwy dostęp do produktów, zarówno przechowywanych w warunkach chłodniczych, jak i w temperaturze pokojowej, znacznie usprawnia prace kuchenne. Jeżeli we wnętrzu znajduje się piekarnik w zabudowie słupkowej powinien on być oddzielony od lodówki wysoką szafką, także z wygodnymi, wysuwanymi koszami. W małych kuchniach wskazane jest umieszczenie lodówki pod blatem w celu wygospodarowania odpowiedniej płaszczyzny roboczej.
 
 
Osoby bardziej wymagające mogą być zainteresowane sprzętem o większym gabarycie i dodatkowych funkcjach, takich jak kostkarka do lodu, dozownik schłodzonych napojów itp. Tego typu wyposażenie posiadają niektóre lodówki, przypominające wyglądem szafy. Urządzenia te posiadają komory chłodniczą i mrożącą obok siebie, a nie tak jak w tradycyjnych lodówkach w układzie piętrowym. Układ komór w typowych lodówkach jest bardziej ergonomiczny, jeżeli przestrzeń chłodząca jest wyżej, w zasięgu osoby wykonującej czynności w pozycji stojącej, natomiast zamrażarka, rzadziej otwierana, niżej. Ze względu na wygodę oszczędność energii wskazane jest zastosowanie sprzętu wyposażonego w dwa agregaty - oddzielny dla funkcji chłodzenia oraz zamrażania.
  
b) Przygotowanie
 
Jeżeli w kuchni znajdują się dodatkowe urządzenia pomocnicze, takie jak piekarnik, zmywarka, mikrofalówka, należy przewidzieć je w strefie przygotowania posiłków, w zasięgu osoby wykonującej czynności. Kuchenkę mikrofalową można umieścić na blacie, (jeżeli posiadamy wystarczająco dużo miejsca), zamontować w szafce na wysokości rąk lub podwiesić bezpośrednio pod górnymi szafkami. Urządzenie to może bez przeszkód funkcjonować w sąsiedztwie piekarnika.
Obecnie coraz częściej wybierane są piekarniki i kuchenki mikrofalowe przeznaczone do tzw. zabudowy słupkowej. Urządzenia te umieszcza się wówczas w bloku szafek na wysokości ok. 115 cm od podłogi. Przy takim rozwiązaniu z piekarnika korzysta się wygodniej, łatwiej można kontrolować proces pieczenia, jego wnętrze pozostaje w zasięgu wzroku. Dolną zabudowę kuchni, pod piekarnikiem oraz pod płytą grzejną, łatwo zagospodarować planując szafki lub obszerne szuflady, przeznaczone np. na garnki, patelnie i inne, bardziej masywne sprzęty kuchenne. Przewidując w kuchni wysoką zabudowę, jak również wybierając miejsce na wyższą lodówkę, należy zdecydowanie unikać dzielenia blatu. Wysokie elementy, po środku ciągu kuchennego, będą stanowiły przeszkodę w swobodnym wykorzystaniu płaszczyzny roboczej.
Niezależnie od wysokości usytuowania piekarnika oraz innych urządzeń, związanych z obróbką termiczną potraw, konieczne jest zaprojektowanie blatu, służącego do odstawiania gorących naczyń. Ze względów praktycznych, a także w trosce o trwały, estetyczny wygląd wnętrza, należy przewidzieć na blacie obok płyty grzejnej i piekarnika materiał żaroodporny. Dobre rozwiązanie może stanowić dopasowana płyta kamienna lub płytki gresowe, ułożone na określonym fragmencie blatu, w kompozycji ze zmywalną okładziną na ścianie. Minimalna szerokość płaszczyzny blatu kuchennego powinna odpowiadać szerokości płyty grzejnej, a także głębokości dolnych szafek, czyli 60 cm. Przy większych kuchniach można zdecydować się na szerszy blat, co znacznie poprawia wygodę użytkowania wnętrza i sprzętu AGD.
Odstępując od standardów należy zwrócić uwagę na szerokość całego pomieszczenia, aby poszerzając dolną zabudowę nie uniemożliwić swobodnego otwierania drzwi szafek i wysuwania szuflad, a także wykonywania niektórych czynności w pozycji schylonej. Jeżeli kuchnia planowana jest w zabudowie dwurzędowej, pomiędzy naprzeciwległymi ciągami należy przewidzieć szerokość minimum 120cm. W węższym pomieszczeniu lepiej rozplanować urządzenia w jednym ciągu lub na planie litery L, z wygodnie poszerzonym blatem
Strefa kuchennego okna może być korzystnie rozwiązana poprzez usytuowanie pod nim miejsca pracy wraz ze zlewozmywakiem. Połączenie blatu z parapetem i stworzenie jednej płaszczyzny, możliwe jest w przypadku dopasowania wysokości obu tych elementów. Rozwiązanie to pozwala uzyskać dodatkową przestrzeń dla wykonywania czynności kuchennych. Ponadto istotny jest korzystny wpływ światła dziennego, przy którym pracuje się lepiej i przyjemniej, a widok z okna może niekiedy urozmaicać monotonną pracę w kuchni. Przy usytuowaniu zlewozmywaka pod oknem należy zwrócić uwagę na to, aby bateria nie kolidowała z otwieraniem okna. W przypadku utrudnień można zastosować baterię składaną.
Wybór wielkości zlewozmywaka zależy przede wszystkim od indywidualnych przyzwyczajeń i od wielkości gospodarstwa domowego. Mniejszy zlewozmywak, jedno lub półtora komorowy, wystarcza wówczas, gdy w kuchni przewidziana jest zmywarka. Jej usytuowanie, ze względu na wygodę i łatwy dostęp do instalacji wodno-kanalizacyjnej, najlepiej sprawdza się w bezpośrednim sąsiedztwie zlewozmywaka.
Należy natomiast unikać lokalizacji zmywarki w narożniku kuchni, ze względu na konieczność swobodnego dostępu do niej podczas wkładania i wyjmowania naczyń, a także utrudnienia przy otwieraniu drzwi, zarówno samego sprzętu, jak i szafek.
Położenie urządzeń względem siebie powinno zapewnić bezpieczeństwo i wygodę w obsłudze, co szczególnie ważną rolę odgrywa przy planowaniu odległości pomiędzy odpowiednimi urządzeniami. Najważniejsze sprzęty w kuchni, czyli lodówkę, zlewozmywak i kuchenkę (przede wszystkim płytę), należy rozmieścić w tzw. trójkącie roboczym. Dbając o wygodę i funkcjonalność, należy zachować odpowiednie odległości pomiędzy tymi urządzeniami, mieszcząc się w następujących granicach:
- oddalenie lodówki od zlewozmywaka 120-210 cm,
- oddalenie zlewozmywaka od płyty grzejnej 120-210 cm,
- oddalenie lodówki od płyty grzejnej 120-270 cm.
W pomieszczeniach dużych, o nietypowym układzie, nie należy przekraczać podanych odległości, gdyż praca w kuchni, przy pokonywaniu dłuższych dystansów, staje się uciążliwa. W dużym wnętrzu można zdecydować się na ciekawe rozwiązanie z wyspą lub półwyspem, jako miejscem usytuowania płyty kuchennej, kuchenki lub zlewozmywaka. Zaprojektowane w ten sposób wnętrze nie tylko pozwala dostosować odległości pomiędzy urządzeniami AGD do wskazanych zasad ergonomii, lecz również daje możliwość wygospodarowania miejsca na niewielki stolik lub barek, przeznaczony do spożywania w kuchni drobnych posiłków.
W małych, wąskich kuchniach zmniejsza się przepisowe odległości, dostosowując ustawienie urządzeń do istniejących warunków. Należy jednak dokonać starań, aby urządzenia, takie jak lodówka i płyta grzejna z piekarnikiem, a także płyta i zlewozmywak, nie sąsiadowały ze sobą bezpośrednio. W niektórych sytuacjach warto radykalnie przebudować wnętrze, dokonać modernizacji instalacji wodno-kanalizacyjnej i stworzyć zupełnie nowe możliwości urządzenia wygodnej kuchni.
 
c) Gotowanie
 
 
d) Mycie
 
 
Zlewozmywaki w dzisiejszych czasach dostępne są w bardzo szerokiej gamie. Zlewozmywaki wykonane są bowiem z wielu różnych materiałów, mogą być też w różnych kolorach jak i w wielu kształtach oraz rozmiarach. Jest to jedno z najbardziej eksploatowanych urządzeń kuchennych. Dlatego właściwy dobór zlewu zależy od późniejszego funkcjonowania Naszej kuchni.
 
Położenie…
 
Najwygodniejszym rozwiązaniem jest umieszczenie zlewu w centralnym miejscu blatu roboczego w pobliżu lodówki i kuchenki.
 
Rodzaj zlewozmywaka…
 
Do wyboru mamy zlewozmywaki nakładane, wbudowywane oraz zlewozmywaki do podbudowy. Rodzaj zlewozmywaka i sposób montażu zależy od naszych potrzeb, ilości osób w gospodarstwie domowym oraz koncepcji aranżacji.
 
Zlewozmywaki nakładane tzw. modułowe.
 
 
 
Są umieszczane bezpośrednio na standardowej podbudowie bez blatu, a niektóre posiadają uszczelniający fryz od strony ściany. Główną zaletą zlewozmywaków nakładanych jest łatwość montażu. Przestrzeń robocza wokół komór jest zapewniana przez cały moduł, a nie blat (jak to ma miejsce w przypadku zlewozmywaków wbudowywanych).
 
Zlewozmywaki wbudowywane.
 
 
Wymagają wmontowania od góry, w przygotowane wycięcie blatu, nałożonego na podbudowę. Wycięcia dokonuje się wg szablonu dostarczonego przez producenta. Jest to najpopularniejszy rodzaj zlewozmywaków. Oferta zlewozmywaków wbudowywanych jest najbogatsza i zawiera także modele do montażu na równi z blatem (symbol RB).
 
Zlewozmywaki podbudowywane tzw. podwieszane.
 
Stanowią osobną grupę. Montaż następuje od dołu w wykonane wg szablonu wycięcie blatu. Ich zalety to jednolita powierzchnia blatu na całej przestrzeni wokół zlewozmywaka i możliwość dowolnego łączenia ze sobą jego komór. Wadą jest skomplikowany montaż.

Zlewozmywaki jednokomorowe
Zlewozmywaki 1,5 komorowe
Zlewozmywaki dwukomorowe
Zlewozmywaki 2,5 komorowe
Zlewozmywaki narożne
 
 
Wymiary i materiał…
 
Oferta wymiarowa jest bardzo szeroka i dostosowana do rozmiarów szafek kuchennych. Najważniejszym wymiarem zlewozmywaka jest jego szerokość. Jest ona zależna od ilości komór, a także od wielkości ociekacza. Standardowe szerokości zlewozmywaków są dopasowane do wymiarów szafek kuchenncyh i wynoszą: 40 cm, 45 cm, 50 cm, 60 cm, 80 cm oraz 100 cm. Głębokość zlewozmywaka wynosi najczęściej ok. 50 cm. Zlewozmywaki narożne wymagają szafek narożnych o wymiarach 90x90 cm lub 105x105cm.
 
Emaliowane.
 
Najtańsze zlewozmywaki. Powoli tracące na popularności, ze względu na ich małą wytrzymałość na uszkodzenia i ścieralność. Ponad to mają bardzo ubogą gamę kolorystyczną, najczęściej dostępne są w kolorze białym. Ich podstawową zaletą jest niska cena.
 
Zlewozmywaki chromoniklowe.
 
Są odporne na uderzenia i ścieranie, wysokie temperatury oraz działanie kwasów i zasad (np. silnych środków czyszczących). Trzeba je często czyścić, żeby nie zmatowiały; na ich powierzchni powstają zacieki wodne. Stal może być gładka, matowa (satynowana) albo typu DEKOR - o fakturze lnu. Na tej ostatniej nie widać zacieków, ale ma trudną do wyczyszczenia porowatą powierzchnię.
 
Zlewozmywaki kompozytowe.
 
Stanowią najpopularniejszą grupę. Zlewozmywaki kompozytowe wykonane są z syntetycznych żywic i minerałów (granitu, kwarcu, krzemu). Wyglądają jak jednolity, naturalny kamień. Charakteryzują się dużą odpornością na uszkodzenia mechaniczne i chemiczne, łatwo też utrzymać je w czystości . Dostępne są w szerokiej gamie barw, kształtów .Są bardzo odporne na ścieranie, zarysowania, uderzenia oraz wysokie temperatury. Przewaga minerałów w kompozycie oznacza większą porowatość i trwałość. Przewaga żywic to większa gładkość i połysk, ale za to mniejsza wytrzymałość, np:
 
Silgarnit (BLANCO) - 80% granitu, duża twardość i odporność na zarysownia, odporność na wysoką temperaturę do 280°C
Tegranit (TEKA) - 80 % kwarcu, odporność na zarysowania i pęknięcia, wytrzymałość na krótkotrwałe wysokie temperatury do 280°C
Fragranit (FRANKE) - 80 % mielonego granitu, jest odporny na wysokie temperatury do 280°C <
 
Zlewozmywaki ceramiczne.
 
Wytwarzane z gliny wypalanej w temperaturze ok. 1300°C. Są twardsze od stali, odporne na uszkodzenia mechaniczne i bardzo wysokie temperatury. Zlewozmywaki ceramiczne są łatwe do utrzymania w czystości. Ich wadą jest wysoka cena.
 
Zlewozmywaki z tworzyw sztucznych.
 
Zlewozmywaki takie produkuje się wykorzystując kilka odmian tworzyw, różniących się składem i właściwościami. Materiały takie, jak np. Silduran (BLANCO) są delikatne w dotyku, jednak bardzo wrażliwe na wysokie temperatury.
 
Wyposażenie i funkcje…
 
 
a) Komory.
 
W zależności od modelu i wymiarów zlewozmywaka, może on posiadać więcej niż jedną komorę:
 
Zlewozmywaki jedno komorowe.
 
Najprostsze rozwiązanie, stosowane w małych zlewozmywakach. Zlewozmywak jest wyposażony w jedną komorę podstawową z odpływem.
 
Zlewozmywaki 1,5 komorowe .
 
Bardzo popularny system, polegający na wyposażeniu zlewozmywaka jednokomorowego w małą komorę pomocniczą z odpływem. System ten jest najczęściej wybierany przez Klientów.
 
Zlewozmywaki dwukomorowe
 
Rozwiązanie takie oznacza 2 pełne komory z odpływami w jednym zlewozmywaku. Mogą one być różnych rozmiarów lub jednakowe. W przypadku małych zlewozmywaków 2 komory oznaczają brak ociekacza.
 
Zlewozmywaki 2,5 komorowe
 
Są to duże zlewozmywaki, wyposażone w 2 pełne komory z odpływami oraz komorę pomocniczą z odpływem. Urządzenia tego typu są dosyć szerokie, jednak często posiadają także ociekacz. Rozwiązania tego typu poleca się przede wszystkim do większych kuchni, obsługujących większą ilość osób.
 
Zlewozmywaki narożne
 
b) Komora pomocnicza.
 
 
 
Jej podstawową funkcją jest ułatwienie zmywania sztućców poprzez ich oddzielenie od naczyń. Może być użyta również do wygodnego mycia artykułów spożywczych (np. owoców i warzyw). W połączeniu z odsączarką, komora pomocnicza może być również użyta do płukania oraz ociekania sztućców. Może też spełniać rolę durszlaka, służąc do odcedzania produktów spożywczych.
 
 
 
c) Specjalne powłoki.
 
Wielu producentów stosuje specjalne powłoki w swoich zlewozmywakach. Powierzchnie takie jak PuraDur czy ChromoDur (BLANCO) ułatwiają spływanie wody i podnoszą odporność na zarysowania, jednocześnie ograniczając czynności pielęgnacyjne do minimum.
 
d) Akcesoria.
 
 
Są to m. in. odsączarki, ociekacze, deski do krojenia, koszyki, tarki, wieszaki drabinkowe, pojemniki na sztućce, dozowniki mydła lub płynu do zmywania. Większość modeli zlewozmywaków wyposażona jest w zawory mimośrodowe i oddzielny odpływ z ociekacza. Użytecznym dodatkiem może być specjalna płyta do odstawiania gorących naczyń.
 
Stylistyka.
 
Najbardziej popularne są zlewozmywaki kwadratowe i prostokątne. Jednak producenci wciąż wprowadzają na rynek nowe formy: koła, owale, trapezy, czy modele w kształcie litery L - pasujące do narożnych szafek. Wśród kolorów dominuje stal - błyszcząca i matowa, biel oraz różne odcienie szarości. Coraz częściej spotyka się jednak modele o żywszych, zdecydowanych barwach.
 
Użytkowanie i konserwacja.
 
Zlewozmywaki ze stali nierdzewnej.
 
Po użyciu należy spłukać zlewozmywak i wytrzeć go do sucha. Zaleca się przemycie zlewozmywaka preparatem do powierzchni stalowych, wytarcie do sucha i lekkie natłuszczenie olejem jadalnym (raz dziennie). Silne zabrudzenia należy czyścić octem lub pastą. Nie powinno się dopuszczać do kontaktu ze zlewozmywakiem elementów rdzewiejących, mogących powodować zadrapania, preparatów zawierających chlor oraz silnych kwasów.
 
Zlewozmywaki wykonane z kompozytu.
 
Po użyciu należy spłukać zlewozmywak i wytrzeć go do sucha. Zaleca się przemycie preparatem do powierzchni kuchennych (płyn, mleczko, pasta), następnie wytarcie do sucha i lekkie natłuszczenie olejem jadalnym (raz dziennie). Silne zabrudzenia należy czyścić acetonem, spirytusem, mleczkiem, łagodnym proszkiem do szorowania lub pastą. Odłogi z kamienia kotłowego dobrze jest namoczyć octem.
 
Rodzaj baterii.
 
Do wyboru mamy baterie naścienne, baterie kolumnowe, baterie z ruchomą wylewką, baterie jedno i dwu uchwytowe oraz baterie mieszakowe. Należy wziąć pod uwagę ilość dostępnego miejsca, a także specyfikę zlewozmywaka, do którego będzie montowana bateria. Warto zwrócić uwagę na funkcjonalne modele z wyciąganą wylewką.
 
Baterie mieszakowe.
 
 
Są to baterie kolumnowe, których wylewka jest ruchoma i posiada możliwość obrotu wokół osi kolumny. Promień obrotu może wynosić od ok. 90° do 360° (pełny obrót). Zdecydowana większość kolumnowych baterii kuchennych to właśnie baterie mieszakowe, jednouchwytowe i często z wyciąganą wylewką.
 
Baterie kolumnowe.
 
Najczęściej spotykane są modele jednootworowe, montowane w otworze zlewozmywaka lub w blacie. Rzadko zdarzają się baterie kuchenne dwuotworowe.
 
Baterie kolumnowe z ruchomą wylewką.
 
Wylewka może być pochylana i wyciągana. Zalety takiego rozwiązania to duża praktyczność i łatwość operowania strumieniem wody w obrębie całego zlewozmywaka. Dzięki ruchomym wylewkom woda mniej się rozpryskuje.
 
Baterie jednouchwytowe.
 
Są łatwiejsze w obsłudze, ponieważ wodę o żądanej temperaturze uzyskuje się z niej w krótszym czasie niż z baterii dwuuchwytowej. Zajmują też mniej miejsca. Jest to najpopularniejszy rodzaj baterii kuchennych.
 
Baterie naścienne.
 
 
W zastosowaniach kuchennych montowane są coraz rzadziej, ze względu na to, że wersje stojące, zwłaszcza jednootworowe i jednouchwytowe, są wygodniejsze w użyciu i montażu.
 
 
Kolor i materiał.
 
Większość producentów oferuje gotowe zestawy, składające się ze zlewozmywaka i odpowiedniej baterii. W przypadku wyboru oddzielnych urządzeń należy zwrócić uwagę na średnicę otworu montażowego a także stylistykę zlewozmywaka i baterii.
Najczęściej baterie kuchenne są wykonane ze stali szlachetnej i materiałów kompozytowych. Głowice w bateriach są zwykle ceramiczne. Kolorystyka baterii kuchennych jest bardzo urozmaicona - dostosowana głównie do koloru zlewozmywaka, ale także do wystroju wnętrza.
 
Montaż.
 
Sposób podłączenia.
 
Montaż do instalacji wodociągowej jest łatwiejszy, gdy baterię można podłączyć przy użyciu elastycznych rurek. Podłączając baterię warto zamontować filtr zabezpieczający głowicę przed zanieczyszczeniami. Niektóre modele są wyposażone w taki filtr, do innych - trzeba go dokupić. Jeśli chcemy pod zlewem podłączyć pralkę lub zmywarkę, dobrze jest wybrać model wyposażony w odpowiedni syfon i zawór.
 
Wysokość montażu.
 
Im wyżej znajduje się wypływ z wylewki, tym wygodniej podstawić pod kran duży pojemnik. Jednak z wysokiej wylewki woda bardziej się rozpryskuje. Należy rownież zwrócić uwagę na wysokość kolumny - gdy zlew znajduje się pod oknem, lepiej by wylewka baterii była wyjmowana, a kolumna niższa - łatwiej wówczas otwierać okno. Dostępne są rownież modele baterii z opuszczaną kolumną - specjalnie do montażu pod oknem.
 
Wyposażenie i funkcjonalność.
 
Ograniczniki.
 
Wiele nowoczesnych baterii jest wyposażonych w ogranicznik wypływu wody, sprzyjający oszczędzaniu wody i ochronie środowiska. W niektórych modelach baterii kuchennych znajdziemy także ograniczniki temperatury wody - eliminują one niebezpieczeństwo poparzenia się gorącą wodą.
 
 
Elektronika.
 
W kuchni można zamontować także baterię sterowaną elektronicznie, gdzie wypływ wody uruchamiany jest fotokomórką. Bateria taka wymaga podłączenia do sieci elektrycznej i mimo oszczędności wody, jest dość drogim rozwiązaniem.
 
 
 

Zamów telefonicznie
 
© 2003-2014 Twojemeble.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone.
 



Koszyk jest pusty.

Ilość produktów:
0
Wartość
0,00 zł

+ koszt transportu

 
Zamów przez telefon

Nie możesz znaleźć mebli? Potrzebujesz porady?

Zadzwoń:

801 009 561 lub 533 355 377 (dla tel. komórkowych)

Możesz też zostawić swój numer tutaj:
a my oddzwonimy jak najszybciej.
zamknij okno

Proszę czekać...