15 366 mebli od 63 producentów
22 000 opinii klientów
Internetowy Salon. Internetowe Ceny.

Jak wybrać płytę kuchenną?

Udostępnij:
Jak wybrać płytę kuchenną Wpisujemy w wyszukiwarce internetowej hasło „płyta kuchenna”, wyskakuje kilkadziesiąt stron pozycji. Co wybrać? Podobnie jest, kiedy wejdziemy do sklepu ze sprzętem AGD. Mnóstwo wzorów, wielorakie funkcje sprzętu, płyty gazowe na stali, na szkle, ceramiczne, indukcyjne, z dwoma, trzema czy czterema polami grzejnymi. Na co się zdecydować, by nasza kuchnia ostatecznie była praktyczna, bezpieczna i piękna jednocześnie?  Podpowiadamy!

 

Jakiego typu instalację mamy w kuchni?

Jeżeli gazową, kupujemy płytę z podłączeniem do gazu. Jeśli nie mamy gazu, a mamy instalację elektryczną, mamy do wyboru płytę ceramiczną bądź indukcyjną. Nie wszędzie jednak da się ją zamontować, bo wymaga trójfazowej instalacji elektrycznej. W przypadku, kiedy mamy niewystarczający przydział mocy – nie można używać sprzętów elektrycznych, które pobierają dużo prądu. Możemy jednak postarać się o zwiększenie tego przydziału w zakładzie energetycznym, ale to nie takie proste. Gdy okaże się, że nie możemy wykorzystać instalacji gazowej (bo jej np. nie mamy) ani elektrycznej, wyjścia są dwa: możemy podłączyć butlę z gazem płynnym lub przerobić instalację.

Płyty gazowe

Płyty gazowe są obecnie bardzo atrakcyjne wzorniczo, a także coraz bezpieczniejsze. Również atrakcyjna wydaje się ich cena, eksploatacja tańsza niż w przypadku płyt ceramicznych, a nawet indukcyjnych, dlatego mają one swoich zwolenników. Wielu z nich twierdzi również, że potrawy ugotowane na wolnym ogniu znacznie lepiej smakują. Przy zakupie płyty gazowej najważniejsze jest sprawdzenie, czy ma ona zabezpieczenie przeciwwypływowe, które odetnie nam gaz, gdy zgaśnie płomień (np. gdy wykipi nam mleko z garnka). Urządzenie powinno mieć również automatyczną zapalarkę w pokrętle, to ułatwi nam załączanie, bez używania zapałek.

Płyty gazowe najczęściej posiadają cztery palniki: jeden mocno grzejący (ok. 2,5–3 kW), dwa średnie (każdy ok. 1,8–2,0 kW) i jeden mały (0,9–1,5 kW). Na rynku dostępne są również płyty dwu, trój, a nawet pięciopalnikowe. W niektórych modelach jeden z palników ma podwójny lub potrójny wieniec płomienia, tzw. turbo – przez co ma zwiększoną moc.

 

Płyty podpalnikowe płyt gazowych najczęściej wykonywane są ze stali nierdzewnej, szkła ceramicznego w różnych kolorach. Niejednokrotnie można spotkać także płyty gazowe emaliowane, stylizowane na klasyczne, które doskonale wkomponują się w kuchnię rustykalną.

 

Dużą uwagę należy zwrócić także na ruszty stalowe lub żeliwne. Najpraktyczniejsze są jedno-, dwu- lub trzyczęściowe, chociaż ten pierwszy jest niewygodny do mycia, ale najbardziej stabilny. Łatwe do utrzymania w czystości będą na pewno ruszty pojedyncze. Jednak tu znowu możemy się spotkać z problemem niestabilności garnków na takim ruszcie.

Elektryczne płyty grzejne 

To płyta z żeliwnymi palnikami elektrycznymi, które mają postać płytek grzejnych, po nimi znajdują się zazwyczaj spiralne grzałki. W przypadku tych płyt również wyróżniamy pola standardowe i szybko grzejne. Płytki grzejne zaopatrzone są niekiedy w termowyłącznik. Moc płytek elektrycznych jest regulowana od 1 do 6. Płyty tego rodzaju wychodzą już z użycia. Zastępują je ceramiczne płyty grzejne.

 

Płyty ceramiczne

Pola grzejne płyty ceramicznej zaznaczone są na ceramicznym elemencie, który jest odporny na obciążenia, a zarazem ma gładką i płaską powierzchnię, dlatego też łatwo utrzymać taką płytę w czystości.
Poszczególne modele różnią się od siebie szybkością nagrzewania pół. Najszybciej pełną moc grzejną uzyskują pola, które wyposażone są w grzałkę halogenową (Hi-Light). Wolniejsze są pola, w których elementem grzejnym jest spirala, osiągają pełną moc grzejną po 15, a czasem (w przypadku szybkogrzejnych pól) po 8 sekundach. Taką płytę kupimy już za tysiąc złotych. Każda płyta może posiadać pola różniące się od siebie w rozmiarach pola (małe, standardowe, poszerzone).
 
Najnowsze płyty ceramiczne charakteryzują się doskonałą zdolnością do przewodzenia ciepła. Są wyposażone w automatykę gotowania, rozpoznawanie naczyń. Powierzchnia wokół pól grzejnych podczas gotowania pozostaje chłodna - nie ma niebezpieczeństwa oparzenia. Takie płyty jednak kosztują kilka tysięcy.

Płyty indukcyjne

Na płytę indukcyjną wydamy więcej niż na zwykłą, standardową płytę ceramiczną, ale w późniejszym czasie oszczędzimy nawet do 25 % energii i skrócimy o 1/3 czas gotowania potraw. Wizualnie płyta indukcyjna nie różni się od płyty ceramicznej. Zasada działania jest jednak inna. Ciepło wytwarzane jest dzięki wykorzystaniu zjawiska indukcji elektromagnetycznej. Element grzejny działa tylko wtedy, kiedy stoi na nim garnek. Rozgrzewa się jedynie dno, czyli dokładnie to miejsce, które powinno.
  Płyta pozostaje chłodna, dzięki temu płyty indukcyjne są bardzo bezpieczne w użytkowaniu. Oczywiście, aby pole elektromagnetyczne mogło zostać wytworzone, potrzebny jest nam garnek, który przyciąga magnes. Niestety zwykłe, emaliowane garnki odpadają, dno nawet lekko się nie nagrzeje.
Zwolennicy tego typu płyt uważają, że niektóre posiłki (np. z warzyw) przyrządzane na płycie elektrycznej zachowują więcej wartości odżywczych, bo są krócej gotowane niż na gazie.
Zarówno płyty ceramiczne, jak i indukcyjne najczęściej wyposażone są w panel sensorowy, czyli dotykowy. Dzięki tej funkcji można korzystać z automatyki gotowania (gdy potrawa zaczyna wrzeć, płyta obniża temperaturę), rozpoznawania garnka czy też z pamięci kolejnych etapów gotowania. To bardzo ułatwia i uprzyjemnia gotowanie.
 

Przemyśl swój zakup

Wybór konkretnego modelu nie jest łatwy, ale pamiętajmy, że nie ma sensu wydawać przewrotnie dużej kwoty na płyty, które posiadają wiele funkcji – i tak na ogół będziemy używać zaledwie kilku, zwykle tych podstawowych. Jeśli mamy małe dzieci, na pewno trzeba zainwestować w model z odpowiednimi zabezpieczeniami.
A jak powinna wyglądać płyta? Jeżeli posiadamy kuchnię klasyczną, płyta gazowa z rusztami będzie idealna. Do kuchni nowoczesnej pasuje prawie każda płyta ceramiczna czy indukcyjna lub gazowa na szkle lub stali. Pamiętajcie, że w naszym sklepie znajdziecie wiele rodzajów kuchni, jeśli więc dopiero zaczynacie aranżować swoje wnętrze, koniecznie zapoznajcie się z nimi wszystkimi!